Tegelvloeren kunnen er in elk huis prachtig uitzien, maar ze vereisen wel wat onderhoud om ze er op hun best te laten uitzien. Een probleem dat zich kan voordoen, is wanneer de tegels niet correct zijn geëgaliseerd en beginnen te wiebelen of ongelijk worden. Dit kan een echt probleem zijn, want mensen kunnen erover struikelen en zich verwonden, en het maakt de vloer ook erg rommelig. In deze gids bespreken we wat de oorzaak is van het ongelijk worden van tegels, en geven we ook tips over hoe je het probleem kunt oplossen.

Wat het egaliseren van een tegelvloer?

Het egaliseren van een tegelvloer is het proces van het uitvlakken van de tegels, zodat ze gelijk liggen met elkaar. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer de vloer niet goed gelegd is of wanneer de fundering van het huis in de loop der tijd verschoven is. Het egaliseren van een tegelvloer is geen moeilijke taak, maar het vereist wel enig geduld en aandacht voor detail.

Verschillende methodes van een tegelvloer egaliseren

Er zijn een paar verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om een tegelvloer te egaliseren, afhankelijk van de ernst van het probleem. Voor kleine problemen is het gebruik van vulringen of afstandhouders om lage tegels op te hogen meestal voldoende. Als het probleem ernstiger is, dan kan het nodig zijn om een deel van de tegels te verwijderen en opnieuw te plaatsen. In extreme gevallen kan het nodig zijn om de vloer volledig slopen en opnieuw beginnen. In de laatste gevallen is het verstandig om een professional in te schakelen.

Wanneer is het egaliseren van een tegelvloer noodzakelijk?

Het egaliseren van een tegelvloer kan om verschillende redenen nodig zijn. Als de tegels in eerste instantie niet goed gelegd zijn, dan kan het nodig zijn om ze te egaliseren zodat ze gelijk liggen met elkaar. Als de fundering van het huis in de loop van de tijd is verschoven, dan kan dit er ook toe leiden dat de tegels ongelijk komen te liggen. In sommige gevallen kan het zelfs nodig zijn de vloer te egaliseren als de ondervloer niet vlak is. Vaak is het pas echt noodzakelijk om een vloer te egaliseren wanneer je er een nieuwe vloer overheen wil leggen.

Het egaliseren van een tegelvloer is een belangrijke taak die periodiek moet worden uitgevoerd om het uiterlijk en de veiligheid van je huis te behouden. Er zijn een paar verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om een tegelvloer te egaliseren, afhankelijk van de ernst van het probleem. In veel gevallen is het mogelijk om zelf de vloer te egaliseren, maar vaak is het ook verstandig om een expert te betrekken bij het egaliseren van de tegelvloer om er zeker van te zijn dat het goed gaat.