Gaat u een rolsteiger kopen? Dan is het verstandig om u goed in de materie in te lezen, want er gebeuren nog te veel ongelukken met steigers door verschillende redenen. Denk hierbij aan: niet, of te weinig deugdelijk materiaal, niet voldoen aan de nieuwe veiligheidseisen, maar ook door het niet tijdig keuren van de stellages. Wij geven u vanuit deze blog een paar goede tips om rekening mee te houden in uw zoektocht.

Welke rolsteiger past het beste bij u?

Een rolsteiger kopen doet u niet elke dag, daarnaast zijn de materialen kostbaar. U wilt dan ook in 1x een veilige steiger aanschaffen. Om dit zo goed mogelijk te doen adviseren wij u om een ‘afvinklijst’ bij de hand te houden:

  1. Stel de breedte van de steiger vast. De 1.35 meter uitvoering wordt bij professionele gebruikers het meest gekozen. Dit komt ondermeer doordat u in deze uitvoering twee vloeren naast elkaar kunt leggen wat extra werkoppervlakte creëert.
  2. Keuze voor de lengte van de steigervloer. Bij de meeste fabrikanten van steigers heeft u keuze uit drie verschillende lengtes van het platform. Namelijk: 1.85, 2.45 en 3.05 meter. De meest gekozen variant hiervan is 2.45 meter. Reden: voldoende werkoppervlakte en makkelijk te hanteren.
  3. Op wat voor hoogte vinden werkzaamheden veelal plaats?En gaat u uw rolsteiger bijvoorbeeld doorkoppelen? Dit zijn vragen die u vooraf beantwoord moet hebben. Bij steigers wordt qua hoogte gerekend met werkhoogte. Werkhoogte is platformhoogte + twee meter.
  4. Maak de keuze voor het platform. Bouwt u als schilder de stellage bijvoorbeeld iedere week twee keer op en af, dan is het verstandig om te kiezen voor een lichtgewicht platform. Deze soort is al snel zo’n 30% lichter dan de standaard houten vloeren en dus ergonomisch een stuk beter.

Voorkom boetes door te voldoen aan de nieuwe norm

Wanneer u een rolsteiger kopen gaat is het verstandig om kennis te hebben van de regelgeving omtrent het gebruik van steigermateriaal. Een nieuwe regelgeving die sinds 2018 geldt is namelijk een andere opbouwnorm (en afbreeknorm) dan u gewend was. De meeste traditionele schoren zijn vervangen door voorloopleuningen. Deze heupleuning plaatst u voordat de vloer met luik geplaatst is. Zodra is voldaan aan deze twee acties kan u door het luik naar boven klimmen. U bouwt vervolgens op deze wijze door, totdat u de gewenste hoogte heeft bereikt.

Rolsteiger kopen, of toch maar huren?

Veel ondernemers stellen zichzelf nog weleens de vraag: moet ik nu de steiger kopen, of is huren toch beter? Voor iedereen is die afweging uiteraard weer anders. Het begint bijvoorbeeld met het feit: hoe vaak kan je de stellage per jaar gebruiken. Reken dit dan eens door naar de huursom en de tijd die je besteedt aan het huren (lees: reserveren – ophalen – terugbrengen – administratieve rompslomp i.v.m. borg terug krijgen). Bij een rolsteiger kopen heeft u deze stress niet en kan u deze gewoon op de balans zetten van uw bedrijf. U kan dan gebruik maken van de 28% investeringsaftrek, vervolgens schrijft u de steiger in vijf jaar af (fiscaal voordelig dus).

Hulp nodig…? Vraag een specialist

Bent u concreet aan het rondkijken voor een steiger? Schroom dan vooral niet contact op te nemen met een specialist zoals laddersenrolsteigers.nl. Klimmateriaal is namelijk een niche markt (specialistisch). Dergelijke partijen kunnen u van het beste advies voorzien en weten waar ze het over hebben. Veiligheid gaat toch boven alles?