Of je nu buiten of binnen je huis gaat schilderen, er is een simpel stappenplan waardoor dit een stuk eenvoudiger wordt.ga je dus houten 

Regel de benodigde materialen

Heb je hoge plafonds die je wilt gaan witten? Of ga je de buitenkant van je huis schilderen en wil je de boeiboorden ook meenemen? Dan is het handig om een rolsteiger te huren. Hiervoor kun je terecht bij rolsteiger.net. Zij hebben een ruim assortiment rolsteigers in verschillende hoogtes en breedtes, waardoor er altijd één tussen zit die geschikt is voor jouw klus. 

Daarnaast kun je het beste de basismaterialen die je nodig hebt voor jouw klus alvast regelen. Denk hierbij aan verf, kwasten, terpentine, groene zeep of ontvetter, een verfroller, verfbakjes, primer en schilderstape. Als je dit nog niet hebt kun je ook schuurpapier of een professionele schuurmachine aanschaffen, om het verfklaar maken van houten kozijnen of planken te vergemakkelijken. Vergeet ook niet een kleine keukentrap te regelen als je bijvoorbeeld jouw plafond gaat witten, en houtvuller wanneer je nog oneffenheden moet opvullen in het hout.

Stap voor stap de buitenkant van je huis schilderen 

Heb je alle benodigde materialen? Dan kan het schilderen beginnen! Begin met het schoonmaken en ontvetten van het hout wat je gaat schilderen. Schuur vervolgens het hout glad. Verwijder alleen oude verflagen als deze schilferen of loslaten. Voor grote stukken kun je hier een scharper of verfbrander voor gebruiken. Dicht gaten kieren met houtvuller en verwijder eventuele houtrot. Plak alle randen rondom het hout af met schilderstape om te voorkomen dat je randen mee verft. Hierna kun je beginnen met schilderen. 

Een primer wordt aangeraden om mee te beginnen, omdat verf zo mooier en beter ‘pakt’ op de ondergrond. Schilder daarna nog twee à drie keer over de primer heen, om een volledige dekking te krijgen. Let bij het kiezen van verf altijd op dat je voor buitenlak kiest. Deze verf heeft namelijk andere eigenschappen dan binnenlak.

De binnenkant van je huis schilderen een stappenplan

Wil je de muren van je huis gaan schilderen, dan heb je nodig: verf, verschillende verfrollers, afplaktape, een kwast en een verfbak. Zorg dat je alle meubels, tapijten en vloeren goed afdekt voordat je begint, want heb je eenmaal een verfvlek, dan krijg je deze vrij moeilijk verwijderd. Vervolgens bereid je de ondergrond voor. Heb je nog behang op je muur zitten? Verwijder deze dan volledig. Dit kun je ook voor oude verf doen, maar je kunt er ook overheen schilderen. Kom je gaten tegen in de muur? Dan kun je deze met plamuur dichten. Is je muur poreus? Gebruik dan een voorstrijkmiddel zodat de verf beter opgenomen wordt. Hierna kun je de eerste laag primer aanbrengen. Is deze droog, dan kun je deze twee keer overschilderen met de verfkleur van jouw keuze. Door twee keer de kleurenverf te gebruiken weet je zeker dat de verf goed hecht en dat de kleur mooi egaal is. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het lijkt cliché, maar het is echt zo. Hoe beter je voorbereiding, hoe sneller het schilderen uiteindelijk zal gaan. Ook als je nog geen schilderpro bent, hoef jij je geen zorgen te maken. Schilderen leer je toch vooral door te doen, dus als het de eerste keer niet meteen lukt, dan zal het een tweede keer vast al stukken beter gaan!