Het sauzen van een muur. Voor de één een makkie, voor de ander een boel gestuntel. Wij willen met dit artikel mensen helpen die het sauzen van een muur een moeilijke opgave vinden. De verschillende koppen in het artikel zijn op basis van volgorde van activiteit gezet en bieden leidraad.

1.    Meet de oppervlakte van de muur

Je staat uiteraard te popelen om aan de slag te gaan en eventueel om naar de bouwmarkt te gaan. Is dit handig? Nee. Ga goed voorbereid aan de slag en meet de oppervlakte van de muur met een rolmaat. Je meet de lengte en breedte want dit maakt samen de oppervlakte in vierkante meters. De stappen die je moet volgen zijn:

 1. Meet de hoogte van onder naar boven en noteer de maten op klad.
 2. Meet de breedte van de muur. Meet dit van de linkerkant naar de rechterkant. Noteer de uitkomst op de rolmaat.
 3. Vermenigvuldig beide uitkomsten. De uitkomst is het is het aantal vierkante meters wat geschilderd moet worden.

Twijfel je toch of de meting wel goed is gegaan? Geen enkel probleem. Haal bij twijfel genoeg verf in huis zodat je niet weer naar de bouwmarkt hoeft.

2.    Maak een lijstje van de benodigde spullen en koop het

De spullen die nodig zijn tijdens het sauzen zijn:

 • Verf;
 • Verfbakjes;
 • Rollers;
 • Afplaktape: vooral voor beginnende schilders is dit belangrijk. Het afplakken van kozijnen of plinten zorgen ervoor dat ongewilde plekken niet gesausd worden;
 • Kwasten: voor de kleine oppervlakten waar je met een roller niet overheen kan is het makkelijk om een kwast te hebben;
 • Ontvetter: de beste keuze om muren en wanden te ontvetten is St. Marc. St. Marc is bij elke bouwmarkt bij u in de buurt te halen;
 • Stucloper: je wil uiteraard geen vlekken op de vloer maken. Het halen van een stucloper biedt hier uitkomst in.

Je kan uiteraard in de bouwmarkt bepalen welke verf je voor de muur haalt. Doorgaans kijken mensen eerst op internet, alvorens ze de keuze maken. De meeste soorten verf kenmerken zich door een unieke code. Deze code is belangrijk bij het halen van de verf. Laat deze code dan ook zien aan een medewerker in de bouwmarkt. Je wil uiteraard niet de verkeerde verf halen.

3.    Ontvet de muur

Na het voltooien van stap 2 is het tijd om de muur te ontvetten. Als het goed is, heb je nu St. Marc ontvetter in huis. Pak een vaatdoekje en vul de emmer met circa 0,3l St. Marc. Laat de St. Marc in het doekje weken en ga vervolgens met het doekje over de gehele oppervlakte. Bij zeer vieze en smerige plekken is het verstandig om te boenen.

4.    Saus de muur

Nadat de muur ontsmet is, is het dan eindelijk tijd. Tijd om de muur een nieuw leven in te blazen.

 1. Leg de stucloper uit op het gedeelte van de vloer waar eventueel verf op kan komen;
 2. Pak de afplaktape en plak de ongewilde plekken zoals plinten en/of kozijnen af;
 3. Giet verf in de gekochte bakjes;
 4. Rol met de roller of de kwast over de oppervlakte van de muur: het is verstandig om zowel horizontaal als verticaal te sauzen. Hierdoor krijg je geen strepen op de muur;
 5. Laat de verf drogen en wacht het resultaat af;
 6. Berg de benodigde spullen weer op of smijt het in de juiste afvalcontainer. Let daarbij op dat chemische spullen zoals verf niet zomaar in huisvuilcontainers gedumpt mogen worden.

Tevreden met het resultaat? Dat hopen we. Zo niet, dan moet je stap 4 weer herhalen.

Te veel werk? Geen tijd om het te doen?

Het is niet voor niets dat anno 2020 nog steeds veel vakschilders bestaan. Tegenwoordig kan je makkelijk en snel een schilder inhuren om jouw muur te sauzen. Het voordeel: je bent er in ieder geval van verzekerd dat de klus vakkundig en professioneel wordt uitgevoerd. Via de website van Zoofy kan je gemakkelijk een schilder vinden.